1 Vloerverwarming

Warmteafgiftesystemen

1 Vloerverwarming

In deze ruimte wordt vloerverwarming aangelegd. Je ziet hier links de collector, waar alle leidingen vertrekken en terug aankomen.

Daar zitten ook de debietregelkranen. Deze kunnen manuele of electrisch geregelde types zijn.

Ook zit er per vloerverwarmings circuit een debietmeter, waarop je kan zien hoeveel water er op dit ogenblik wordt doorgepompt. Ook een thermometer voor vertrek en aankomst van het water vertelt je hoeveel warmte er verdeeld wordt.

Een ruimte wordt verdeeld in verschillende kringen, om de lengte van de buizen onder de 100 m te houden. (Anders is er snel teveel stroomingsweerstand)

In dit geval werd de chapevloer eerst bespoten met een laag PU schuim van 10 cm dik. Daarop komt er een folie met een raster dat kan gebruikt worden om de kringen mooi gelijkmatig aan te leggen.

Daarop worden er dan kunststof U-haakjes geprikt (met een speciale "prikker") om de buizen vast te leggen. Je hebt ook een speciale afroller nodig voor de naadloze buis.

Hou zeker rekening met de krimp en uitzetting van de vloer eens dat de verwarming wordt opgestart. Daarom moeten er ook flexibele uitzettingsvoegen in de vloer voorzien worden. Dan kan de vloer daar op een gecontroleerde manier bewegen. Warm de vloer ook zéér geleidelijk op tot hij volledig droog en hard geworden is.

Dit ziet er op het eerste gezicht ingewikkeld uit maar een handige doe-het-zelver is daar snel mee vertrokken! Wij geven u de tips om dit te bereiken...

Nederlands