TCAP warmtepomp?

Het "T-CAP" principe van Panasonic

Een klassieke warmtepomp werkt met een eenvoudige cyclus, zoals hierboven geïllustreerd. Het koelmiddel op hoge druk en hoge temperatuur (na de compressor) stroomt door een eenvoudige enkelwandige koperen pijp:

In het geval van de T-CAP warmtepompen van panasonic, vloeit dit zelfde koelmiddel ook door een koperen buis, maar die is nu dubbelwandig:

Het koelmiddel op hoge druk en hoge temperatuur stroomt nu door de buitenste ruimte en door de binnenste pijp wordt een regelbaar gedeelte van het koelere medium geleid. Dat medium neemt een deel van de warmte op uit de buitenste ruimte:

Het resultaat is dat men het vermogen van de warmtepomp op deze wijze kan opvoeren wanneer men wil: Dit wordt zo geregeld zodat men bij dalende temperaturen toch nog hetzelfde warmtevermogen aan uw huis kan leveren. Bij een klassieke lucht/water warmtepomp is dit niet mogelijk: Als de temperatuur van de buitenlucht lager wordt, wordt het vermogen van de pomp ook lager terwijl de warmtebehoefte van uw huis net groter wordt...

Daarom worden in de meeste lucht/water warmtepompen ook steeds electrische weerstanden voorzien: Op koudere dagen gebruik je dan géén warmtepomp, maar je verwarmt direct uit het net, met deze weerstanden!

Met een Panasonic T-CAP warmtepomp zit je dus altijd veilig met voldoende vermogen, zelfs bij héél lage vriestemperaturen! Het rendement (de COP factor) verkleint weliswaar als het kouder wordt, maar dat valt nogal mee. Dit kan ik jou op metingen van onze installatie laten zien.

 

Een Aquarea warmtepomp is zéér geschikt voor vloerverwarming, lage temperatuur radiatoren en ventilatorconvectoren. Het is volgens ons de meest innovatieve optie voor bestaande woningen en voor nieuwbouw: De gehele T-CAP reeks kan oude gas of olie boilers vervangen of ermee gecombineerd worden. Perfect voor renovatieprojecten!

 

Karakteristieken 9kW TCAP warmtepomp in vergelijking met Hi-Performance versie

De T-CAP reeks bestaat uit de volgende modellen:

  • 9 kW => Bekijk hieronder de karakteristieken van deze pomp in vergelijking met de Hi-Performance versie
  • 12 kW
  • 16 kW

In een catalogus van de fabrikant vindt men ook prestatiedata, maar beperkt tot enkele situaties. Hieronder kunt U de prestaties van twee populaire Panasonic Lucht-Water warmtepompen met mekaar vergelijken in véél meer situaties (water en luchttemperaturen):

De 9 kW Hi-Performance versie en de 9 kW TCAP versie. (Deze gedetailleerde informatie vindt men achteraan in de service manual van elk type)

Het verschil in prijs tussen beide is nauwelijks €1000 (duurder voor TCAP) maar zoals U kan zien zijn de prestaties van het TCAP model wel zeer interessant, vooral bij de lagere temperaturen: Het beschikbaar vermogen blijft constant tot -15°C. Hierdoor moet er nooit gebruik gemaakt worden van de electrische weerstanden, die slechts evenveel warmte afgeven als ze verbruiken. De warmtepomp geeft een veelvoud warmte in vergelijking met wat ze verbruikt. Hierdoor bespaart U op termijn de meerprijs via een veel lager electriciteitsverbruik... Meegenomen!

 

Hi-Performance model

1. Prestaties (Tabel)

Bij verschillende lucht en watertemperaturen ziet u het beschikbaar verwarmingsvermogen en opgenomen electrisch vermogen (= verbruik)

Als U deze twee getallen door mekaar deelt, verkrijgt U de COP waarde (= Coefficient Of Performance). Dit is het rendement van de pomp: Hoeveel delen warmte geeft de warmtepomp met één deel electriciteit? (kWh)

2. Prestaties (Grafieken)

Op de grafieken hieronder ziet u de gegevens van de tabel hierboven, grafisch weergegeven: Beschikbaar verwarmingsvermogen en opgenomen electrisch vermogen (= verbruik)

 

 

3. Invloed van de lengte van de leidingen tussen binnen- en buitenunit (Koperbuis)

Hoe langer de leidingen, hoe minder beschikbaar verwarmingsvermogen van een (split-type) warmtepomp. Probeer de lengte dus te beperken tot 10 meter...

 

 

TCAP model

 

1. Prestaties (Tabel)

 

2. Prestaties (Grafieken)

 

3. Invloed van de leidingen tussen binnen- en buitenunit (Koperbuis)

 

Vergelijkingstabel: TCAP vs Hi Performance type

Elk van deze types heeft zijn voor- en nadelen. Hieronder ziet u alles op een rijtje:

 

Nederlands