Is uw woning TOEKOMST-klaar?

De wettelijke eisen voor woningen in België worden jaar na jaar steeds zwaarder op het gebied van ECOlogisch energieverbruik.

Als men de aanbevelingen van het IPCC bekijkt dan is dat natuurlijk zéér zinvol.

Als deel van de "Visie-2050" heeft Vlaanderen de "2050 energiedoelstelling" geformuleerd: Dit zijn de doelen die moeten gehaald worden in verband met de verwachte koolstof neutrale "Energietransitie" tegen 2050. Wat ons hier aanbelangt is wat genoemd wordt: "Het Renovatiepact".

Dit zijn de "Concrete Doelstellingen" waaruit we de belangrijkste in dit kader pikken:

1) Isolatienormen

De eerste stap voor een energiezuinige woning is goed isoleren!  Isolatie bespaart tot de helft op uw verwarmingskosten.
Bekijk de nieuwe EPC norm.
 
Goed isoleren is een combinatie van 2 belangrijke aspecten:
  • het geschikte materiaal
  • een nauwkeurige plaatsing: vermijd luchtlekken, temperatuurschommelingen, condensatie en koudebruggen.
Isoleren is deskundigenwerk. Win genoeg advies in als u het toch zelf wilt doen. Overisoleren bestaat niet. Vocht en schimmel ontstaan op plaatsen waar isolatie ontbreekt of slecht is aangebracht (bv.: in de hoeken). In een goed geïsoleerde woning is een goede ventilatie absoluut noodzakelijk.

2) verplichtingen voor een centrale verwarmingsinstallatie.

Verwarmen is de belangrijkste energiekost in een huis: 50 tot 75% van het energieverbruik. Verlies beperkt u vooral door goed te isoleren.
Vlaanderen raadt iedereen aan te kiezen voor een toekomstgericht verwarmingssysteem: Een warmtepomp, aansluiten op een warmtenet of, voor grote gebouwen, een micro-WKK. Vermijd het gebruik van directe elektrische verwarming! Lees ook eens dit op de site van de Vlaamse overheid: "De warmtepomp voor woningen"
 
Hier vindt U de "EPB wegwijzer" van de Vlaamse overheid.
 
 

ACTUALITEIT

Ik knipte onlangs dit krantenartikel uit dat de concrete situatie op dit ogenblik (Januari 2020) in Vlaanderen héél goed samenvat:

(Artikel 9 januari 2020)

95% van de Vlaamse woningen zijn in 2020 nog onvoldoende energiezuinig en moeten worden gerenoveerd. Experts waarschuwen bovendien dat eigenaars die nu niet in gang schieten hun huis straks nog amper aan de straatstenen kwijt geraken!

Huizenkopers krijgen nu reeds via het nieuwe energieprestatiecertificaat (EPC) een duidelijk zicht op welke werken nog nodig zijn om aan de "2050 doelstelling" te voldoen, met daarbij ook een schatting van de kostprijs.

Tegen 2050 moeten alle Vlaamse woningen even energiezuinig zijn als een woning die vandaag volgens de regels van de kunst worden gebouwd...

Op dit ogenblik...

  • heeft slechts de helft van de woningen dak-, gevel- of vloerisolatie,
  • 80% beschikt niet over hoogrendementsglas
  • Slechts de helft heeft een energiezuinige verwarmingsketel

De onderzoekers rekenden uit dat een degelijke energetische renovatie op dit ogenblik gemiddeld tussen de 40 - 43.000 euro kost.

In de afbeelding hierboven ziet u ook wat de gemiddelde kost voor verwarming geschat wordt:

  • Installatie van de Centrale Verwarming (CV): € 15.000
  • Hoogrendementsketel:  € 7.000
  • Warmtepomp: € 9.000

En dat laatste is waar we jullie best kunnen bij helpen!

We kunnen u begeleiden om een doordachte keuze te maken en een aanzienlijk deel van dat bedrag te besparen door zoveel mogelijk zelf te doen.

Wij richten ons dus tot handige doe-het-zelvers die het zien zitten om door hun eigen werk zoveel mogelijk geld te besparen.
 
iTroniX is dus géén typisch warmtepompen bedrijf, zoals er de laatste jaren reeds zo vele als paddestoelen zijn opgedoken.
Onze missie is niet gericht op maximale winst, maar op het ontmoeten en verder helpen van "gelijk gestemde zielen", die even gedreven zijn als wij.
 
Ben je handig? En wil je geld besparen om zoveel mogelijk zelf te realizeren? => GA VERDER
 

EXTRA Tips:

 

Nederlands