Hoe werk een warmtepomp?

Warmtepompen?

Een warmtepomp is veel schoner, veiliger, goedkoper en milieuvriendelijker dan de klassieke verwarmingssystemen die werken met gas, olie of zelfs andere elektrische systemen.

Vanaf 2014 is het verplicht om in iedere nieuwbouw een energiebesparende maatregel toe te passen met als blikvanger de warmtepomp.

Warmtepompen hebben heel wat voordelen ten opzichte van andere verwarmingssystemen:

  • Zeer hoog rendement, dus laag energieverbruik
  • Onderhoudsvriendelijk
  • Lange levensduur
  • Milieuvriendelijk
  • Hoog comfort
  • Mogelijkheid van energiezuinige natuurlijke koeling
  • Sterke daling van het E-peil
  • Combineerbaar met zonnepanelen

 

Hoe werkt een warmtepomp?

Voor je dit begint te lezen: Onderaan deze pagina vindt u enkele video's die zeer mooi illustreren hoe warmtepompen werken.

---

Eigenlijk kan je eenvoudig zeggen: De warmtepomp is een omgekeerde frigo (of koelkast ;-) De koelkast haalt warmte uit de kast en pompt het naar buiten (in de woonplaats) Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht (of een andere bron zoals water) en brengt die naar binnen om te verwarmen. Meestal kan je de werking van de warmtepomp ook omkeren zodat het een "airco" wordt. Uw woning wordt dan afgekoeld door de warmte naar buiten te transporteren. En dat is het enige dat een warmtepomp eigenlijk doet: warmte transporteren...

Dit zijn de elementen van een typische warmtepomp:

 

Warmte wordt onttrokken aan een warmtebron In de omgeving: Dat kan grond, water of lucht zijn. Het gas dat de warmte transporteert neemt die omgevingswarmte op in de verdamper. Het wordt na de verdamper vervolgens op hoge druk samengeperst door een compressor. Daardoor stijgt ook de temperatuur van het gas. Het stroomt dan door de condensor, waar het een groot deel warmte overdraagt aan een tweede medium. Dat kan water zijn of lucht.

Vanuit de condenser stroomt het gas via een expansieventiel, waar de druk en de temperatuur sterk daalt, naar de verdamper. Daar begint de cyclus opnieuw...

In het geval dat als warmtebron grondwater wordt gebruikt of aardwarmte, noemt men een Geothermische warmtepomp. Deze hebben een zéér hoog rendement maar zijn ook héél duur! Deze laten we dus verder buiten beschouwing.

Een lucht-water warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht. Daarvoor is er een buitenunit (in de tuin of op het dak) nodig. Die warmte wordt dan overgedragen via een warmtewisselaar aan het koelmedium. Deze energie wordt vervolgens overgedragen aan het verwarmingswater om zo uw woning op te warmen. 

Een lucht-lucht warmtepomp is beter gekend als de "airco" die de warmte uit de buitenlucht haalt en afgeeft aan de binnenlucht of omgekeerd. Het rendement en comfort ligt lager vergeleken met andere warmtepompsystemen. Vandaar dat een lucht-lucht warmtepomp minder wordt toegepast als verwarming in woningbouw. Een interessante eigenschap is dat er snel een aanpassing in temperatuur van uw interieur mogelijk is.

Onze voorkeur gaat zeker uit naar de types lucht-water. Deze bieden een beter comfort voor zowel verwarming als sanitair warm water.

Hierboven links een Panasonic Aquarea lucht-water warmtepomp. Rechts een Panasonic "hydro module" voor sanitair warm water, voorbereid om gemakkelijk gecombineerd te worden met een lucht-water warmtepomp.

Panasonic levert ook "Combi-tanks": Een buffer om verwarmingsenergie tijdelijk op te slaan, gecombineerd met een boiler met sanitair warm water, een circulatiepomp (voor de CV) en een 3-weg klep om de warmtepomp afwisselend uw verwarmingssysteem en uw boiler te laten opwarmen.

Enorm veel inspanningen zijn de laatste jaren gedaan om het rendement van deze populaire warmtepompen te verbeteren: Nieuwe gassen, gewijzigde (méér complexe) cyclus, modulerende compressoren op variabel toerental, gevoed door een "INVERTER"... Tegenwoordig halen deze types nagenoeg hetzelfde rendement als de Geothermische warmtepompen van een tijdje geleden. En dit is géén verkoopspraat! Maak een afspraak zodat ik u dit kan tonen...

Nederlands
Video: