2 Isolatie

2 Isolatie

Alles begint met isoleren! Het heeft géén zin om te beginnen denken aan ECO Energie zonder eerst uw woning optimaal te isoleren!

Keuze van de materialen en een goede uitvoering zijn belangrijk: Alle isolatie "schillen" moeten zo perfect mogelijk op mekaar aangesloten zijn om zo de koudebruggen tot een minimum te beperken.

Welke delen van de isolatie zijn de belangrijkste?

Volgens het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) gaat in België ongeveer 66% van ons energiebudget uit naar verwarming. 

De verdeling van de warmteverliezen voor een doorsnee woning bij ons er als volgt uit:

  • Dak: 24%
  • Muren: 26%
  • Vensters: 41%
  • Vloer: 9%

 

Voor de woning hierboven (een dubbele woning) maakten wij een gedetailleerde studie van de warmteverliezen en we maakten ook simulaties van de verliezen na een grondige isolatie. Hieronder ziet U de resultaten:

 

Verliesberekening van het gedeelte "Schuur" (Ongeveer hetzelfde geldt voor het gedeelte "woning")

Het totale energieverlies (bij een buitentemperatuur van -10°C en leeftemperatuur van rond de 20°C) na grondige isolatie en installatie van een balansventilatie met warmteterugwinning werd berekend op iets meer dan 4 kilowatt voor deze helft van de woning.

Dit betekent dat je na een dergelijke isolatie voldoende hebt aan een electrisch kacheltje van 4000 Watt om de binnentemperatuur op het gewenste peil te houden!

De overblijvende verliezen zijn het grootst via ramen en deuren (56%), dan via de buitenmuren (14%), het zadeldak en ventilatie (elk 12%) en door de vloer van het gelijkvloers.

 

Onze keuze voor isolatie viel in samenspraak met onze architect op de volgende technieken en materialen:

  • Ramen en deurenGedeeltelijk ALU chassis en PVC chassis met hoogrendementsglas (Meestal dubbel glas, het grootste raam driedubbel)
  • Buitenmuren16 cm PU isolatieschuim met een elastische Crépi laag als afwerking.
  • Vloer gelijkvloers10 cm gespoten PU schuim over de ganse oppervlakte
  • ZadeldakSarkingdak met prefab panelen van 16 cm PU schuim

 

Ons huis voor de ECO verbouwingen:

Verwijderen van de woekerende klimopplanten op de schuur:

Héél belangrijk: Een gezond dakgebinte!

In het geval van onze schuur, behielden we de kepers en het bestaande dakgebinte. We zandstraalden het en behandelden het tegen schimmels en insecten.

Een zwaar vast raam met driedubbel glas wordt op z'n plaats getild met een kraan...

Voorbereiding van de muren van de schuur: Dorpels en vensterbanken, ramen en deuren, gaten vullen, voegen dichten en herstellen...

Muurisolatie is aangebracht op het gedeelte "schuur", maar nog niet op ons woonhuis.

Isolatie en sierpleisters worden afgewerkt op het woonhuis. In het Oosten een nieuw (open) afdak met overdekte werkplaats.

 

Ook de PV zonnepanelen (Z & N) alsook de buizen van de zonneboiler zijn gemonteerd.

Intussen wordt binnen de vloer geisoleerd met 10 cm PU schuim.

(wordt vervolgd!)

Nederlands